jysk se obavezuje na 100%
održivo drvo

99747

Tokom svih ovih godina JYSK je kao član FSC organizacije još od 2006. godine radio na tome da poveća procenat proizvoda koji su izrađeni od drveta sa sertifikatom FSC (Forest Stewardship Council).

Sada je sve spremno za preduzimanje konačnih i ključnih koraka, što znači da će od 1. januara 2022. svi novi proizvodi predstavljeni u JYSKu biti izrađeni od drveta sa FSC sertifikatom, a to će važiti i za sve JYSKove proizvode od kraja 2024. godine

Svi JYSKovi dobavljači obavešteni su o novim preduslovima kako bi imali dovoljno vremena da pronađu alternativne dobavljače drveta, ukoliko je to potrebno. Posebno ako se radi o dugogodišnjim partnerima koji već godinama obezbeđuju proizvode koji potiču od odgovornog upravljanja šumama.

JYSKovi ambiciozni ciljevi ne tiču se samo drveta koje se koristi za proizvode. JYSK će se prebaciti na sirovine sa FSC sertifikatom i po pitanju ambalaže. Kontinuirano menjaju sirovine koje se koriste za ambalažu. To podrazumeva izbacivanje brojnih vrsta plastike i zamena plastike ambalažom od kartona koja može da se reciklira.

Direktor organizacije FSC Danska, Søren Grue, oduševljen je time što se jedan od najvećih trgovaca obavezao na korišćenje samo drveta sa FSC sertifikatom.

„Kada veliki trgovac kao što je JYSK napravi iskorak i postavi ambiciozne ciljeve po pitanju održivosti, onda dolazi do domino efekta. Ne radi se samo o podizanju lestvice kod poddobavljača i partnera. Time se takođe šalje snažan signal unutar njegovog segmenta poslovanja kako bi se inspirisali ostali da podignu svoju lestvicu i postave ambiciozne ciljeve. Tačno takva ambicija nam je potrebna da bismo prekinuli neodrživo šumarstvo”, rekao je Søren Grue.

ČINJENICE O FSC-u

  • Svo drvo sa FSC sertifikatom može da se prati, što znači da su sve veze između šume i potrošača proverene i imaju FSC broj – JYSKov je FSC® N001715.
  • Šumskim radnicima u šumama FSC-a obezbeđeni su odgovarajući uslovi rada.
  • U FSC-ovoj šumi postoje oblasti u kojima se drveće nikada ne seče jer to pomaže stvaranju boljih uslova za životinje i biljke.
  • FSC radi na održivosti u najizloženijim šumskim oblastima na svetu